Log in, alstublieft.
 

Het aanmelden van een QualityCache

U bent niet ingelogd als geregistreerd lid van QualityCaching.com, zodat u geen caches kunt aanmelden. Bent u ingelogd als lid en wilt u een cache aanmelden, dan verschijnt het formulier waarvan u op deze pagina de vier hoofdonderdelen als voorbeelden aantreft. Uiteraard kunt u het formulier nu niet invullen, maar het wel vast bestuderen zodat u weet wat er komt kijken bij het aanmelden van een QualityCache.

Invullen van het aanmeldingsformulier is overigens alleen zinvol als u een geocache in gedachten heeft die:

 • u al heel wat tijd en (be)denkwerk heeft gekost
 • een wandeling van minimaal 1 kilometer inhoudt
 • leidt naar een mooie of bijzondere locatie
 • een ruime container met een volwaardig logboek in het vooruitzicht stelt.

Oppikkers en andere snelle niemendalletjes gelden bij QC niet als geocache. Ook voor puzzels, hoe ingenieus ook, die slechts eindcoördinaten opleveren en verder niets te maken hebben met (het ontdekken van) de omgeving, kennis van oriëntatie- en navigatietechnieken of geocaching in het algemeen, zijn er aanmeldingsformulieren op andere websites.

 

Titel
Een cache is als een boek. U bent de auteur van een belevenis, die hopelijk door velen zal worden gedeeld. Geef uw creatie een titel die tot de verbeelding spreekt, maar maak de naam niet te lang. Korte namen worden beter onthouden en ook niet afgebroken in lijsten en overzichten.

Geplaatst op ...
De 'geboortedatum' van uw cache. Standaard staat hier de actuele datum, maar als u de cache eerder heeft geplaatst kunt u in de kalender de betreffende datum aanklikken.

... door ...
Uw accountnaam of cachepseudoniem is al ingevuld, maar als de cache in samenwerking met een collega-cacher tot stand is gekomen kunt u de naam van de co-producent toevoegen.

Locatie (WGS84)
De coördinaten van de plek waar de speurtocht begint of eindigt. Dat kan de parkeerplaats zijn waar u de auto achterlaat, maar ook de locatie van de cache! Verwijzen de coördinaten rechtstreeks naar de cache, zorg dan wel dat het een uitdaging blijft om deze te vinden en dat alle ingrediënten van een kwaliteitscache, zoals de wandeling en een bijzondere locatie, aanwezig zijn.

Cachetype/spelniveau
Er bestaan 5 typen caches: oplopend in complexiteit. Alle typen hebben de essentiële kenmerken van een QualityCache gemeen: een wandeling en een opmerkelijke vindplaats, maar onderscheiden zich wat de uitdaging en het spelniveau betreft. Bepaal aan de hand van de volgende typering tot welke categorie uw cache behoort.

Type 1: een cache zonder speciale binding met een gebied of een bepaalde locatie. Gewoon een degelijke kist met een volwaardig logboek aan het einde van een mooie wandeling. Doorgaans is de beschrijving summier en klopt deze nog steeds als de cache wordt verplaatst. Het gaat primair om het vinden van de kist, al zijn de lichaamsbeweging in de buitenlucht en het navigatieplezier mooi meegenomen.

Type 2: op het tweede spelniveau staat de locatie centraal. Op en vanaf dit niveau gaat het om geocaching zoals het oorspronkelijk is bedoeld: speciale plekjes delen via een avontuurlijk oriëntatiespel. U wilt medespelers een bijzondere locatie laten zien en daagt hen uit deze te vinden. Met een aantekening in het logboek van de cache bewijzen speurders dat zij uw uitdaging met succes zijn aangegaan.

Type 3: hier gaat het om een ontdekkingsreis; een rondleiding langs locaties die kenmerkend zijn voor een bijzonder natuur- of cultuurgebied, aan de hand van de cache-eigenaar die de omgeving goed kent. De cachebeschrijving bevat, behalve aanwijzingen om de cache te vinden, ook informatie over wat er onderweg te zien is. Op het derde spelniveau draait het vooral om het verkennen van een gebied.

Type 4: op het hoogste spelniveau ontdekt de geocacher vooral iets over zichzelf. Over analytisch denken, over oriëntatie- en uithoudingsvermogen en kennis van navigatietechnieken. Type 4 caches zijn ‘powercaches’ die een stevige fysieke en/of mentale uitdaging bieden tijdens een avontuurlijke tocht door een bijzonder gebied.

Samenvattend: wat wilt u uw medespelers vooral laten ontdekken?

 • een verstopte kist; kies type 1
 • een speciale plek; kies type 2
 • een bijzonder gebied; kies type 3
 • de grenzen van eigen vaardigheden; kies type 4.
Kist, plek, omgeving en cacher. De 4 essentiële kenmerken van de 4 cachetypen en spelniveaus. Maar ... er zijn toch 5 typen caches? Jazeker. Soms leidt een bijzondere combinatie van de 4 essentiële kenmerken tot een cache die méér is dan de som der delen. Een cache die zichzelf overstijgt door de kracht en uitwerking van het idee en daarmee zorgt voor een onvergetelijke belevenis. Waar ‘m dat precies in zit is niet altijd duidelijk, maar we herkennen het direct als Kunst.

Een type 5 cache begint als type 2, 3, of 4, maar kan na verloop van tijd door de waardering van cachers de status van type 5 bereiken en daarmee een plaats verwerven in de eregalerij. Een type 5 cache staat voor het summum van geocaching: het ultieme avontuur voor de vinder en ultieme erkenning voor de plaatser.

Grootte
De afmetingen van de container. Een cachedoos moet minimaal plaats bieden aan een logboek op A6-formaat (notitieboekje) en een pen. Kies S(Small) als uw cache de afmetingen van een lunchtrommeltje heeft of:

 •  (M)edium; een munitiekist of tupperwaredoos
 •  (L)arge; een emmer of kunststof opbergdoos voor speelgoed
 •  (XL) Extra Large; een (zuurkool)ton of koffer.
Een bijzondere categorie is de ViRTueLe cache, die hier als overtreffende keuzemogelijkheid van XL wordt aangeboden. Bij een virtuele cache ontbreekt echter de container. Er is geen doos te vinden en dus ook geen logboek om te tekenen. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan voor een virtuele cache worden gekozen, bijvoorbeeld als het plaatsen van een reguliere cache ongepast is of niet is toegestaan. Denk daarbij aan een kwetsbare locatie in een natuurgebied, een (oorlogs)monument of een begraafplaats.

Ook als een fysieke cache regelmatig verdwijnt of wordt gevandaliseerd, en u de locatie niet wilt opgeven, kan een virtuele cache uitkomst brengen. Bij het ontbreken van het logboek zal de cacher op een andere manier moeten aantonen dat hij de plek heeft gevonden, bijvoorbeeld door een kenmerk van de locatie, zoals een jaartal of de beschrijving van een object, door te geven aan de cache-eigenaar. In principe geldt voor een container: hoe groter, hoe beter. Meer ruimte voor ruilartikelen zoals (kinder)speelgoed, een grotere uitdaging om de cache onopvallend te verbergen en een grotere verrassing om te vinden.

Kilometer (Km)
De totale lengte van de tocht in kilometers, dus auto –> cache –> auto. Wandelend navigeren met een GPS-ontvanger is de essentie van geocaching. Een cache zonder wandeling is als een ei zonder zout. Over het algemeen worden tochten met een lengte tussen 5 en 10 kilometer het meest gewaardeerd. Wenst u, om welke reden dan ook, het aantal kilometers niet prijs te geven, vermeld dan in de inleiding van de cachebeschrijving dat het aangegeven aantal kilometers (standaard 1) niet van toepassing is.

CoCa
QualityCaching.com gaat speciale caches plaatsen die bij uitstek geschikt zijn om in groepsverband te worden opgespoord. Het oogmerk van deze caches is teambuilding: het bewust maken van de groepsdynamiek en het onderkennen en benutten van onderscheidende kwaliteiten van de groepsleden. Deze tochten kunnen tijdens evenementen worden gelopen, maar ook door groepen niet-ingewijden zoals schoolklassen of delegaties van bedrijven of instellingen. Gaat het om groepen van commerciële organisaties, dan zal voor het organiseren van een tocht een vergoeding worden gevraagd.

Maakt u zelf een cache waarbij de nadruk ligt op teambuilding, dan kunt u dit aangeven door het vakje CoCa (CoachingCache) aan te vinken. Daarmee wordt uw cache tevens een mogelijke bestemming van ‘commerciële’ tochten, waarbij u, als houder van het auteursrecht, deelt in de winst. Heeft u bij uw lidmaatschapsgegevens aangevinkt dat u beschikbaar bent als geocoach of teamleider, en begeleidt u een commerciële groep, dan ontvangt u daarvoor eveneens een vergoeding. Rijk zult u daar waarschijnlijk niet van worden, maar wellicht slagen sommige geocachers er mettertijd in om zo van hun hobby hun beroep te maken.

Status
Wanneer u een cache aanmeldt is de status ‘Nieuw’. Na goedkeuring en publicatie geldt de status ‘Beschikbaar’, maar dit kan, als omstandigheden dat nodig maken, zowel door u als door medewerkers van QualityCaching.com worden veranderd in ‘Non-actief’ of ‘Opgeheven’.

Uitdaging
U kunt het medespelers zo lastig maken als u wilt, maar geef wel een indicatie van zowel de fysieke als de mentale moeilijkheidsgraad op een schaal van 1 tot 5. Hiermee voorkomt u dat een gezin dat graag ontspannen wil wandelen met de kinderwagen wordt geconfronteerd met klimpartijen of hobbelige bergpaadjes.

Bij de fysieke uitdaging staat 1 voor een wandeling in het park en 5 voor een ware survivaltocht. De waarde 3 staat voor een stevige wandeling in de Ardennen, die echter door iedereen met een redelijke lichamelijke conditie kan worden volbracht.

Bij een mentale uitdaging op het eerste niveau (1) krijgt u de coördinaten cadeau. Op het hoogste niveau (5) navigeert u, behalve met GPS, mogelijk ook met kaart en kompas en/of op de sterren of wordt u geconfronteerd met opgaven en vraagstukken die specifieke kennis vereisen. De waarde 3 staat voor een tocht waarbij u onderweg vervolgcoördinaten bepaalt op grond van berekeningen van brugklas-niveau, bijvoorbeeld: D = (A + B)/C.

Inleiding
Beschouw uw cache wederom als een boek. De ‘Inleiding’ is dan de tekst op de kaft die als lokker/smaakmaker fungeert. Geef hier met enkele regels aan waar het bij uw cache om gaat. De tekst wordt in lijsten onder de titel van de cache afgebeeld, zodat belangstellenden snel kunnen zien of een cache aansluit bij hun voorkeuren. Ook verschijnt de inleiding in de tekstballon op de kaart. Maak de tekst dus niet te lang! U kunt veel meer tekst invoeren bij ...

Toelichting/beknopte beschrijving
Hier kunt u de cache nader toelichten en eventueel kenmerkende details toevoegen, zoals ‘honden kunnen het grootste deel van de tocht los lopen’ of ‘als het flink heeft geregend worden laarzen aanbevolen’. Gaat het om een betrekkelijk eenvoudige cache dat kunt u hier zelfs de complete beschrijving opnemen en het volgende onderdeel ‘Etappes’ overslaan.

Etappes
Bij een eenvoudige cache op spelniveau/type 1 kunt u mogelijk volstaan met een inleiding en een beknopte beschrijving in de daarvoor bestemde vakken. Op de hogere spelniveaus bestaan de tochten echter vaak uit meerdere etappes of ‘legs’: deelroutes tussen twee opeenvolgende waypoints. Maak in dat geval voor elk waypoint een nieuwe etappe aan en voorzie elke etappe van een naam (tussentitel of subkop), een beschrijving en eventueel een foto of illustratie. Optioneel kunt u aan de tussentitel een URL toekennen. Vult u een volledige URL in (dus inclusief http://www) dan verandert de etappetitel in een hyperlink. Op deze manier kunt u een etappe koppelen aan een website of webpagina met aanvullende wetenswaardigheden. Het aantal etappes is onbeperkt, zodat u in principe een 'Reis om de Wereld in 80 Etappes' kunt uitstippelen. Wandelroutes die bestaan uit 5 tot 10 etappes van elk ongeveer een halve kilometer worden als het meest plezierig ervaren.

Door gebruik te maken van ‘Etappes’ kunt u de webpagina tevens tot op zekere hoogte vormgeven en voorzien van afbeeldingen zonder kennis van de opmaaktaal HTML. Hoewel u de beschrijving opbouwt uit etappe-modules, hoeft u niet alle velden/onderdelen van een module te benutten. Op deze manier kunt u uiteenlopende combinaties van teksten en illustraties toepassen. Tabellen? Voeg deze toe als illustraties.

Klik hier voor aanvullende informatie over Etappes, QCM en de toekomst van het geocachen.

Tip: maak de complete cachebeschrijving op in een tekstverwerkings- of vormgevingsprogramma waar u handig mee bent, bijvoorbeeld Word. Schaaf net zo lang tot u tevreden bent met de tekst en de vormgeving. ‘Knip en plak’ vervolgens de verschillende alinea’s in de daarvoor bestemde velden van het aanmeldingsformulier van de website. Illustraties bij etappes kunt u als afzonderlijke bestanden uploaden.

Wilt u tabellen opnemen of teksten en foto's naast elkaar weergeven dan moet u een trucje toepassen. Druk op de toets PrintScreen om het Word-scherm af te vangen en ‘plak’ de pagina als een afbeelding in een tekenprogramma. Snijd vervolgens de stroken met de (naast elkaar liggende) tabellen, foto’s en/of teksten uit en bewaar deze als afzonderlijke afbeeldingen, die u vervolgens kunt uploaden en toevoegen aan een etappe. Met wat experimenteren kunt u op deze manier de oorspronkelijke Word-pagina reconstrueren, al bent u wat beperkt bij het toepassen van lettertypen en lettergrootten.

Belangrijk: in principe kunt u grote delen van de cachebeschrijving uploaden als illustraties, maar pas deze techniek slechts mondjesmaat toe. Naarmate u meer en vooral grotere illustraties gebruikt zal uw cachepagina trager laden wanneer deze door medecachers wordt opgevraagd.

Hint
Noteer hier een laatste en ondubbelzinnige aanwijzing die de verstopplek verraadt, bijvoorbeeld: 'de cache ligt onder een boomstronk, 4 meter van het pad'. Een hint is niet verplicht, maar kan voorkomen dat onervaren cachers uit ijver en frustratie de omgeving gaan omploegen als de cache niet snel genoeg wordt gevonden. De hint wordt achterstevoren afgedrukt in de cachebeschrijving zodat deze niet direct leesbaar is voor cachers die het eerst zonder de aanwijzing willen proberen.

Toelichting voor de keurmeester
De inhoud van dit tekstvak is vertrouwelijk en wordt niet gepubliceerd. Gebruik het tekstvak om te corresponderen met de keurmeester. U kunt net zo lang aan een cachepagina werken als u wilt en pas als u aangeeft dat de pagina gereed is zal de keurmeester uw bijdrage beoordelen en de cache vrijgeven. Een cache verschijnt op de kaart en in de lijsten nadat een keurmeester van QualityCaching.com heeft geconstateerd dat de cache met zorg is gemaakt overeenkomstig de richtlijnen van het 'gezonde verstand'.

Door bepaalde aspecten van de cache nader toe te lichten kan worden voorkomen dat het goedkeuringsproces vertraging oploopt. Bijvoorbeeld: ‘De cache is weliswaar geplaatst in de buurt van een grafheuvel, maar het gaat hier om een gereconstrueerd exemplaar waarbij bezoekers worden uitgenodigd de heuvel te betreden en deze tot in detail te bestuderen.’ Of: ‘De cache ligt niet ver van een spoorlijn, maar deze wordt al jaren niet meer gebruikt’.

Om te kunnen beoordelen of uw cache aan de richtlijnen voldoet is het essentieel in het tekstvak de EINDCOORDINATEN, dus de werkelijke locatie van de cachecontainer te vermelden. Heeft u de cache in een natuurgebied geplaatst, of op een andere locatie die mogelijk vraagtekens oproept, vermeld dan tevens de naam en contactgegevens van de persoon of instantie die hiervoor toestemming heeft verleend.