Log in, alstublieft.
 


Leestafel

Algemeen (alle bijdragen)

Bijdragen over geocaching

Natuurbeleving

Cultuur(historie)

Wetenschap & techniek

Bijzondere belevenissen
Over de Leestafel ...

Het ledenbestand van QC staat voor een enorme schat aan kennis van geocaching en aan geocaching gerelateerde onderwerpen. Via de Leestafel wordt kennis gedeeld.

Schrijf een boeiend artikel over een onderwerp dat u interesseert en waar u veel verstand van heeft. Navigeren met kaart en kompas of op de sterren. Coördinatenstelsels, cartografie en geografie. Speciale toepassingen van hard- en software. Natuurbeheer in de Benelux.

Iets op het Web gevonden dat interessant is voor iedereen? Schrijf dan een korte toelichting en voeg een URL toe.

BELANGRIJK: schrijft u een artikel niet zelf maar neemt u informatie over uit drukwerk of van het Internet, vermeld dan altijd de bron. Op teksten, ook die u zelf maakt, rust immers auteursrecht.


QCompendium

QC werkt aan het QCompendium een naslagwerk/handboek voor iedereen die geïnteresseerd is in onze fascinerende hobby. Deze geocaching-'bijbel' zal uiteindelijk ook in drukvorm verschijnen.

Als voorlopige inhoudsopgave of index van het QCompendium fungeert de GeoGlossary. Gaat uw bijdrage aan de Leestafel over een begrip uit de GeoGlossary, dan kunt u aangeven dat uw artikel tevens mag worden opgenomen in het QCompendium. In dat geval is uw bijdrage voortaan rechtstreeks toegankelijk via de GeoGlossary.

Als over een onderwerp uit de GeoGlossary meerdere artikelen worden aangeboden dan krijgt de bijdrage met de hoogste lezerswaardering de voorkeur.

Alle bijdragen aan de Leestafel
Blad:
1

De QC Spoiler Cache: Brabantse Wijsheden
Een bijdrage van Vinnie1

Deze QualityCache wordt je aangeboden door de redactie van Spoiler, een webmagazine over geocaching. Om het webmagazine te promoten hebben we besloten een serie caches te publiceren. Bij elke geocaching-database één. Dit is de QC-cache uit de Spoiler-serie.

Lees verder ... »


De Grote Drie: natuurbeheer in Nederland
Een bijdrage van Team QC

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De Landschappen: de belangrijkste organisaties belast met natuurbeheer in Nederland. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen als het gaat om de geschiedenis, de doelstellingen en de financiering van 'de grote drie'?

Lees verder ... »


CloudCaching: de toekomst van geocaching
Een bijdrage van Team QC

Geocaching is één van de meest effectieve onderwijsleermiddelen voor natuureducatie. Met QCM, beter bekend als CloudCaching (geocaching via het web) geeft QC educatie en natuurbeleving een nieuwe dimensie.


Lees verder ... »


Het ontstaan van heide en vennen
Een bijdrage van Team QC

Heide en vennen vinden hun oorsprong in de laatste ijstijd, maar ook de eerste boeren gaven vorm aan het typische landschap van 'de grote stille heide'.


Lees verder ... »


De geschiedenis van geocaching
Een bijdrage van Geowolf

Wat is een 'cache' en hoe is geocaching ontstaan? Lees wat een Engelse natuurgids te maken heeft met de pioniers van het Wilde Westen en een besturingssysteem voor vliegende bommen.


Lees verder ... »


Een Keurmerk voor geocaches
Een bijdrage van Geowolf

Authentieke geocaches zijn caches die een speler in staat stellen te geocachen zoals de bedenker van het spel het heeft bedoeld. Voor deze geocaches is een speciaal Keurmerk beschikbaar.

Lees verder ... »


Het Internet in perspectief
Een bijdrage van GeoWolf

Geocaching speelt zich af op het raakvlak van twee technologische hoogstandjes: het GPS en het Internet. Twee systemen, die inmiddels gemeengoed zijn geworden en net zo vanzelfsprekend worden gebruikt als de auto en de televisie. Dit artikel gaat over de herkomst en betekenis van het Internet: een wereldwijd computernetwerk dat Lees verder ... »


GPS en navigatie
Een bijdrage van Anc(h)or

Je hoort het steeds vaker: GPS, GPS-ontvanger, navigatie, routekaarten, topokaarten, kompas enzovoort, enzovoort.
Maar wat moet je er mee, hoe werkt het?

Als je wat op het internet rondstruint (tegenwoordig noemen we dit 'googlen') dan word je overladen met informatie over de aanschaf en het gebruik van een GPSr.
Lees verder ... »


Galileo: signalen uit de toekomst
Een bijdrage van GeoWolf

Europeanen geocachen op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler en kunnen dat ook blijven doen, met alle voordelen en risico’s van dien. Vanaf 2010 is er echter een alternatief voor het militaire Global Positioning System (GPS): Galileo, het civiele en commerciële Europese satellietnavigatiesysteem.

Geocaching werd geboren op het Internet in
Lees verder ... »


Geocaching Metabase
Een bijdrage van GeoWolf

Een groeiend aantal geocachers is aangesloten bij meerdere websites, die er elk een eigen database met geocaches op nahouden. Soms zijn cachetochten in dezelfde omgeving gepubliceerd bij verschillende sites terwijl ze gecombineerd kunnen worden om meer uit een dagje cachen te halen. Geen van de websites biedt echter een compleet Lees verder ... »


Bedevaartcache 3 en de Bedevaart Navigator
Een bijdrage van de Orde der Schijnheiligen

De Bedevaart Navigator is uw gids in de mythische en magische wereld van Bedevaartcache 3. De Navigator combineert functies van een GPS-ontvanger met een interactieve cachebeschrijving, een computerspel en een logboek.
Lees verder ... »


Het ontstaan van het Leenderbos
Een bijdrage van GeoWolf

Het Leenderbos, dat zich uitstrekt tussen Eindhoven en de Belgische grens, is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Brabant. Maar de naam is misleidend: het Leenderbos is veel méér dan bos. Uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen, vennen, moerassen, naald- en loofbossen, houtwallen en oude landbouwgronden wisselen elkaar af. Maar het meest Lees verder ... »


QCourant
Een bijdrage van Team Aragorn

Het laatste nummer van de QCourant is te lezen via bijgaande link.

Lees verder ... »


Kerstwandeling 2009: tijd en ruimte ...
Een bijdrage van GeoWolf

In de laatste week van het jaar is tijd haast tastbaar. En elk jaar voelt het weer nèt iets anders aan. Anders, en dan vooral gladder en sneller, want het lijkt wel alsof de persoonlijke klok er jaarlijks een tandje bij zet. Terugkijken op een jaar doe ik bij voorkeur Lees verder ... »


TerraCachers.nl
Een bijdrage van Team Firefox

TerraCachers.nl is een initiatief van de Bond der Betuwecachers en wordt ondersteund door diverse cachers verspreid over het land. Deze website is opgezet door een stel fanatieke Nederlandse TerraCachers. Wij stoorden ons aan het feit dat nederlandstalige informatie over TerraCaching sporadisch en gefragmenteerd te vinden was.

Tijdens het Eerste
Lees verder ... »


Spoiler
Een bijdrage van Vinnie1

Mag ik hem even voorstellen: "Spoiler" geboren op 3 maart om 3:00 in de ochtend. In uitgeprinte vorm weegt hij 12 gram en hij heeft een gezonde blauw groene kleur.

"Spoiler" is het onafhankelijke e-magazine voor de Geocacher gemaakt door Geocachers. En met onafhankelijk bedoel ik dat we
Lees verder ... »


Hoeveel Jammie is jouw cache?
Een bijdrage van Vinnie1

Ik wilde jullie deze link niet onthouden. Klik er maar op en houdt de lachspieren in de gaten.

en dan..

Gebruiken.

Groet,
Vinnie1
Lees verder ... »

Blad:
1