Log in, alstublieft.
 


Uw vraag betreft:Deze website biedt een keur van functies en faciliteiten om alleen of in groepsverband te genieten van het spel geocaching. Onder QCaches staat wat u moet weten en doen om geocaches te plaatsen, te kiezen, te vinden en te loggen. Onder QClub vindt u alles om het spel te spelen als lid van een virtuele gemeenschap van avontuurlijk ingestelde wandelaars en natuurliefhebbers.

Op vele tientallen informatiepagina's vindt u antwoorden op de meest uiteenlopende vragen, maar u kunt ook nagaan of uw vraag in de rechterkolom van deze pagina staat. Is dat het geval, dan voorziet het bijbehorende antwoord vaak in een springplank naar een relevante pagina op deze website.


FAQC

Frequently Asked Questions About QC (ofwel veelgestelde vragen over QualityCaching)

Hoe werkt deze FAQ?
Op deze pagina zijn uiteenlopende vragen over QC gerubriceerd naar bedieningsfuncties en mogelijkheden. Met de knoppen in de linkerkolom opent u vragenlijsten over de diverse onderwerpen. Klik op een vraag om naar het antwoord te springen. Via het driehoekje bij de vraag keert u terug naar de vragenlijst. Vaak zal het antwoord eindigen met een hyperlink naar de pagina waar u de betreffende functie en/of een nadere toelichting aantreft. Gaat het om een besloten pagina, dan krijgt u gelegenheid in te loggen.


Wat is QualityCaching?
QualityCaching is de meest pure en oorspronkelijke vorm van geocaching: een avontuurlijk oriëntatie- en ontdekkingsspel, waarbij wandelen en natuurbeleving voorop staan. Volg voor een toelichting de verwijzing Van Letterboxing tot QualityCaching op de Startpagina van deze site.
Waarom www.QualityCaching.com?
QualityCaching.com, kortweg QC, voorziet als onafhankelijke geocaching-website en -database in een alternatief voor de commerciële Amerikaanse 'listing services'. QC is gemaakt voor en door Nederlandstalige geocachers, die volgens Europese richtlijnen en kwaliteitsnormen vorm en inhoud willen geven aan het spel geocaching.
Wie zitten er achter QC?
Het QC-team bestaat uit:
Antoon Knapen (Anc(h)or: keurmeester en programmeur),
Frank van Hoof (GeoWolf: webmaster en programmeur),
Fanny van Zon (Team Aragorn: beheer EnQCuête, Forum en Leestafel).
QC-leden bepalen mede de richting waarin de site zich ontwikkelt. Voor uitbreidingen, zoals QCM, worden projectteams van specialisten geformeerd.
Wat is er speciaal aan een QualityCache?
Zoals de naam al zegt wil QC kwaliteit bieden. Karakteristieken voor een QualityCache (kortweg QCache) zijn:
  • een wandeling van minimaal 1 km door een mooi gebied en/of naar een bijzondere locatie
  • een cache in een natuurgebied is geplaatst met toestemming van de grondeigenaar
  • de cachecontainer (geen micro of nano) bevat tenminste een A6-logboek en schrijfgerei
  • een eventuele puzzel voegt iets toe op het gebied van natuurbeleving, oriëntatietechnieken of kennis van de omgeving en de bezochte locaties.
Meer informatie
Waarom staan sommige caches op meerdere geocaching-sites?
Dat is een keuze van de plaatsers geweest. QC is één van de Internet-prikborden voor het publiceren van geocaches en eist geen exclusiviteit.
Hoe kan ik op- en aanmerkingen doorgeven aan het QC-team?
Neem contact op via de optie 'QContact' bovenaan deze pagina of stuur een e-mail naar post@qualitycaching.com.
Meer informatie
Aanmelden

Hoe meld ik me aan?
Kies op de Startpagina in de linkerkolom ‘Maak uw eigen account’ en vul vervolgens uw gegevens in. U kunt zich ook aanmelden via de knop rechtsboven op deze pagina.
Meer informatie
Moet ik bij het aanmelden op alle vragen antwoord geven?
Alleen als u alle vragen bij de eerste stap invult kan voor u een account worden aangemaakt. Aan u de keus of u vervolgens al uw persoonlijke gegevens invult. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet gebruikt voor reclamedoeleinden of om u ongevraagd berichten te sturen.
Is het nodig om lid te worden?
Een groot gedeelte van de informatie op QC is toegankelijk zonder in te loggen. Cachebeschrijvingen zijn bijvoorbeeld door iedereen te bekijken en uit te draaien. Echter, wie inlogt heeft meer mogelijkheden en kan bijdragen leveren in de vorm van forumberichten, logs en artikelen voor de Leestafel.
Wat kost het lidmaatschap?
QualityCacher worden/zijn kost u niets, afgezien van de tijd die u wandelend en speurend doorbrengt in de vrije natuur en op bijzondere plekjes.
Uw profiel

Hoe kan ik mijn eigen gegevens inzien?
Ga naar QClub > Uw account. Rechts op de pagina staan alle persoonlijke gegevens die u bij aanmelding hebt ingevuld, en een overzicht van uw cachecarrière bij QC. Ook uw avatar (indien aangemaakt) staat op deze pagina.
Meer informatie
Hoe kan ik mijn eigen gegevens veranderen?
Ga naar QClub > Uw account. Rechts op de pagina staan alle persoonlijke gegevens die u bij aanmelding hebt ingevuld. U kunt deze ter plekke wijzigen of aanvullen. Met ‘Gegevens vastleggen’ slaat u de wijzigingen op. Op dezelfde pagina staat ook een overzicht van uw cachecarrière bij QC. Dit overzicht kunt u vanzelfsprekend niet zelf wijzigen. Bent u van mening dat hierin fouten staan, neem dan contact op met het QC-team via de QContact-optie.
Meer informatie
Kunnen anderen mijn gegevens zien?
Behalve uw cachepseudoniem en eventueel uw avatar zijn uw persoonlijke gegevens niet zichtbaar voor andere bezoekers van QC. Uw cachecarrière is alleen zichtbaar als u op de pagina met persoonlijke gegevens ‘Mijn prestaties zijn openbaar’ hebt aangevinkt.


Hoe kies ik een mooie avatar?
Kies een afbeelding die bij uzelf of bij uw cachepseudoniem past. Een vierkante afbeelding is het mooist. Een afbeelding van ca. 200x200 pixels geeft een goed resultaat. Afbeeldingen met .jpg en .gif indeling worden geaccepteerd. Dit houdt in dat u ook voor een bewegende avatar kunt kiezen. Maak deze echter niet te druk, dit leidt alleen maar af.
Ga naar QClub > Uw account en ga in de rechterkolom naar het blok ‘Uw avatar’. U kunt hier een afbeelding selecteren d.m.v. bladeren op uw eigen computer. Sluit af met ‘Upload Avatar’.
Meer informatie
Inloggen

Wat moet ik doen als mijn wachtwoord niet wordt geaccepteerd?
Als bij de eerste inlogpoging uw wachtwoord niet wordt geaccepteerd, kunt u een tweede keer proberen in te loggen. Zorg dat u geen typefouten maakt in uw wachtwoord!
Lukt het weer niet dan kunt u beter een nieuw wachtwoord aanvragen. Klik hiervoor de tekst ‘Wachtwoord vergeten?’ aan. Als u vervolgens de controlevraag goed beantwoordt ontvangt u per e-mail een automatisch aangemaakt wachtwoord waarmee u vervolgens kunt inloggen. De mail wordt verstuurd naar het e-mailadres dat u bij aanmelding hebt opgegeven. Na inloggen kunt u het toegestuurde wachtwoord eventueel veranderen in een combinatie die voor u gemakkelijk te onthouden is.
Meer informatie
Hoe kan ik mijn wachtwoord veranderen?
Log in en ga naar QClub > Uw account. Rechts op de pagina staan alle persoonlijke gegevens die u bij aanmelding hebt ingevuld, en een overzicht van uw cachecarrière bij QC. Helemaal onderaan staat een formulier om uw wachtwoord te wijzigen. Kies een nieuw wachtwoord dat voldoet aan de voorwaarden van QC en typ het ter bevestiging exact over. Kies ter afsluiting ‘Wachtwoord aanpassen’.
Meer informatie
Welke controlevragen zijn toegestaan bij de wachtwoordbescherming?
Elke vraag is toegestaan. Kies wel een duidelijke vraag waarop u ook na lange tijd het antwoord nog zult weten. ‘Waar?’ is na een jaar waarschijnlijk niet meer goed te beantwoorden, ‘Waar woont tante Truus?’ vast wel.
Aan welke voorwaarden moet een wachtwoord voldoen?
Voor de veiligheid moeten wachtwoorden aan de volgende voorwaarden voldoen: minstens 7 karakters lang, waarvan 1 niet-alfanumeriek karakter. Dit is bijvoorbeeld #, & of % (niet de letters a t/m z of de cijfers 1 t/m 9).
Wat moet ik doen als mijn inlognaam niet wordt herkend?
Overtuig u ervan dat u uw accountnaam goed hebt ingevoerd. Klopt de accountnaam, dan is er waarschijnlijk te vaak een inlogpoging gedaan met een foutief wachtwoord. Uw account wordt dan om veiligheidsredenen geblokkeerd. De blokkade kunt u laten opheffen door het QC-team. Stuur hiervoor een bericht via de QContact-knop en vermeld uw accountnaam in het bericht.
Meer informatie
Caches kiezen

Wat betekenen de cachekarakteristieken T, K, F en M?
De afkortingen staan voor Type, Kilometers, Fysiek en Mentaal. Het getal achter T (1-5) geeft het type tocht aan, van een simpele wandeling naar een bijzonder punt tot een cache als ‘kunstuiting’. Het getal achter K geeft het aantal kilometers van de tocht aan, van startpunt tot startpunt. Het getal achter F (1-5) geeft aan hoe zwaar een tocht is. Gedeeltelijk hangt dit samen met de lengte, maar ook de ondergrond (asfalt, rul zand) en eventueel stijgen en dalen spelen een rol. Het getal achter M (1-5) geeft aan wat de tocht mentaal eist. Hoe lastiger de opdrachten of het rekenwerk onderweg, des te hoger M wordt.
Wat kan ik verwachten bij caches met een bepaalde T-waarde?
T=1: een leuke wandeling met een verstopte kist aan het einde.
T=2: een wandeling naar een of meer bijzondere locaties.
T=3: een route door een bijzonder gebied waarover in de beschrijving extra informatie wordt gegeven.
T=4: een uitdaging op het gebied van oriëntatietechnieken of andere vaardigheden.
T=5: een cache van type 1 t/m 4 die in de loop der tijd zo bijzonder is gebleken dat de cache als ‘kunst’ te beschouwen is.
Meer informatie
Wat kan ik verwachten bij caches met een bepaalde F-waarde?
F=1: een korte wandeling (1-3 km) zonder stijgen of dalen over verharde paden.
F=2: een iets langere wandeling (tot 10 km) over goed begaanbare paden, of een korte wandeling die meer inspanning vereist (stijgen en dalen, mul zand, ongebaand terrein).
F=3: een flinke wandeling (meer dan 10 km) over goed begaanbare paden, of een langere wandeling die meer inspanning vereist.
F=4: een lange tocht door moeilijk begaanbaar terrein, alleen te volbrengen door mensen met meer dan gemiddelde conditie.
F=5: een tocht waarvoor speciale uitrusting (bijvoorbeeld touw en haken) nodig is, alsmede een uistekende conditie.
Wat kan ik verwachten bij caches met een bepaalde M-waarde?
M=1: de eindcoördinaten zijn gegeven.
M=2: onderweg zijn eenvoudig verborgen plaatjes met tussencoördinaten aangebracht, of is informatie nodig die eenvoudig kan worden verkregen.
M=3: bij het bepalen van tussenpunten of eindpunt is rekenwerk van brugklasniveau nodig.
M=4: om de vraagstukken onderweg op te lossen is extra algemene kennis nodig, of de aanwijzingen zijn op minder eenvoudige wijze verstopt.
M=5: van tevoren is gedegen voorbereiding vereist omdat onderweg specialistische kennis nodig is om de vraagstukken op te lossen.
Op welke manieren kan ik een cache kiezen?
U kunt caches kiezen op de overzichtskaart via QCaches > Vanuit de ruimte.
OF caches kiezen uit de totaallijst via QCaches > Uit de lijst.
OF caches kiezen in de buurt van een zelf op te geven punt via QCaches > In de buurt van.
Meer informatie
Hoe kies ik een cache in de buurt van mijn huisadres?
Ga naar QCaches > In de buurt van ... Als u bent ingelogd en bij aanmelding uw thuiscoördinaten hebt opgegeven, zijn deze coördinaten al in het groene vak bovenaan in de linkerkolom ingevuld. Zo niet, dan kunt u deze coördinaten zelf invullen. In de linkerkolom kunt u voorts allerlei selectiecriteria aangeven. Kies tot slot ‘Lijst samenstellen’. In de rechterkolom verschijnt een overzicht van QualityCaches, gesorteerd op afstand tot uw huisadres.
De QualityCaches in het gemaakte overzicht kunnen naar believen worden gesorteerd. Klik op de kop van een kolom om te sorteren op het desbetreffende kenmerk.
Meer informatie
Hoe kies ik een cache in de buurt van een ander punt dan mijn huisadres?
Ga naar QCaches > In de buurt van. De coördinaten die in het groene vak bovenaan in de linkerkolom zijn ingevuld kunt u wijzigen. In de linkerkolom kunt u voorts allerlei selectiecriteria aangeven. Kies tot slot ‘Lijst samenstellen’. In de rechterkolom verschijnt een overzicht van QualityCaches, gesorteerd op afstand tot de ingevulde coördinaten.
De QualityCaches in het gemaakte overzicht kunnen naar believen worden gesorteerd. Klik op de kop van een kolom om te sorteren op het desbetreffende kenmerk.
Meer informatie
Hoe kies ik een cache met de door mij gewenste karakteristieken T, K, F en/of M?
Ga naar QCaches > In de buurt van. Onder het bovenste groene vak in de linkerkolom kunt u uw voorkeuren opgeven. Kies tot slot ‘Lijst samenstellen’. In de rechterkolom verschijnt een overzicht van QualityCaches met de gevraagde karakteristieken. De QualityCaches in het gemaakte overzicht kunnen naar believen worden gesorteerd. Klik op de kop van een kolom om te sorteren op het desbetreffende kenmerk.
Meer informatie
Hoe krijg ik een .gpx bestand van mijn cacheselectie?
Vooralsnog kunt u alleen een .gpx bestand van uw cacheselectie maken als u caches hebt uitgezocht via QCaches > In de buurt van. Boven de tabel van geselcteerde caches klikt u dan op de rechterknop ‘Download GPX-bestand’. Sla het aangemaakte bestand op als .gpx en u kunt het gebruiken in allerlei kaarttoepassingen.
Hoe krijg ik een overzicht van caches die het meest gewaardeerd worden?
Ga naar QCaches > (Meest) gewaardeerde caches. Het overzicht dat in de rechterkolom verschijnt is gesorteerd op de gemiddelde waardering die de vinders aan deze cache gegeven hebben. U kunt ook sorteren op de hoogste waardering voor de beschrijving, wandeling resp. verstopplek. Deze mogelijkheden vindt u links op de overzichtspagina van meest gewaardeerde caches.
Meer informatie
Hoe krijg ik een overzicht van caches van een bepaalde plaatser?
Ga naar QCaches > Uit de lijst. Vul in de linkerkolom de naam van de plaatser in bij ‘Caches van (auteur)’ en kies tot slot ‘Lijst samenstellen’.
Meer informatie
Kan ik bericht krijgen als er een nieuwe cache in mijn omgeving geplaatst wordt?
Nee, voor nieuwtjes moet u op de site zijn. QC is namelijk geen voorstander van het rondsturen van grote hoeveelheden automatisch gegenereerde mail.
Hoe decodeer ik de hint onderaan de beschrijving van een QualityCache?
U leest de hint van rechts naar links dus een decodeertabel is niet nodig. Houd in gedachten dat ook getallen van rechts naar links moeten worden gelezen: ‘nedarg 241’ betekent ‘142 graden’.
Hoe bereik ik de Aanvullende Informatie bij een cachebeschrijving?
Roep de beschrijving op via een van de opties onder QCaches, en klik bovenaan de pagina op ‘Aanvullende informatie’. Er verschijnt een lijst van hoofdstukken die ieder aanklikbaar zijn.
Caches loggen

Hoe log ik een cache?
Log in met uw accountnaam en wachtwoord. Ga naar QCaches en vul in de linkerkolom bij ‘Zoek op (een deel van de) titel’ de naam van de bedoelde cache in. Kies ‘Zoek de cache’.
De cachebeschrijving verschijnt, klik rechtsboven op ‘Log deze QualityCache’. Vervolgens krijgt u een invulformulier. Bovenaan staan datum, tijd en soort log. Standaard is de datum van invoeren op de site, en ‘Gevonden’. Beide kunt u veranderen. De tijd invullen is altijd mogelijk maar is alleen belangrijk als u een cache voor het eerst gevonden hebt.
In het invoerveld daaronder kunt u verslag doen. Het is het gemakkelijkst om het verslag van tevoren met een tekstverwerker te maken en dit dan te knippen en te plakken.
Tot slot kunt u een waardering aan de cache geven op de onderdelen cachebeschrijving, route en container.
Sluit af met ‘Log vastleggen’.
Na het vastleggen kunt u eventueel foto’s van de tocht in een foto-album zetten, kijk hiervoor bij de vraag: Hoe voeg ik foto’s toe aan een log.
Meer informatie
Hoe weet ik of mijn log bewaard is?
Na het opslaan van de log krijgt u geen terugmelding. Als u uw log hebt ingevoerd op de dag van uw vondst, zult u de log hoogstwaarschijnlijk terug kunnen vinden op de Startpagina onder het kopje Berichten uit ’t veld. Hier staan de vijf logs met meest recente vinddatum. Is er meer tijd verstreken tussen vinden en online loggen, dan staat uw log misschien niet in dit rijtje. Kijk dan bij QClub > Uw account > Uw logjes. Ook hier staan de logs gesorteerd op vinddatum.
Waarom zie ik mijn zojuist ingevoerde log niet terug op de Startpagina?
Bij Berichten uit ’t veld staan de vijf logs met meest recente vinddatum. Als er (geruime) tijd is verstreken tussen vinden en online loggen, zal uw log niet in dit rijtje staan.
Kan ik een cache alleen als ‘Gevonden’ loggen?
Nee, het is ook mogelijk om te loggen met ‘Niet gevonden’ of d.m.v. een notitie. Bent u de eerste vinder dan kunt u loggen met ‘Eerste Vondst!’.
Hoe geef ik aan dat ik een cache als eerste gevonden heb?
Kies als u logt niet voor ‘Gevonden’ maar voor ‘Eerste Vondst!’. Bent u op pad geweest met meerdere cacheteams, dan kunnen al deze teams een eerste vondst claimen.
Krijgt de plaatser bericht van mijn log?
Ja, de plaatser krijgt de logtekst automatisch per e-mail toegestuurd.
Kan ik bericht krijgen als een bepaalde cache gelogd wordt?
Nee, dit is niet mogelijk. Alleen de plaatser krijgt bericht. Voor alle nieuwtjes moet u op de site zijn. QC is namelijk geen voorstander van het rondsturen van grote hoeveelheden automatisch gegenereerde mail.
Kan ik mijn log achteraf nog aanpassen?
Ja, zoek eerst de log via QClub > Uw account > Uw logjes. Klik de log aan in de lijst. Het invulformulier met uw oorspronkelijke tekst en overige invoer verschijnt. Sluit na het invoeren van de veranderingen af met ‘Wijzigingen vastleggen’.
Hoe voer ik de logdatum in?
Op het logformulier staat standaard de datum waarop u de log invoert. Hebt u de cache eerder gevonden, wijzig dan de datum in de vinddatum. Houd hierbij de notatie dd-mm-jjjj aan. 2 mei 2007 wordt dan 02-05-2007.
Hoe voer ik de logtijd in?
Op het logformulier staat standaard als logtijd 00:00. In het algemeen is het niet van groot belang hoe laat u de cache gevonden hebt. U hoeft dan niets te veranderen. Logt u een nieuwe cache waarbij de Eerste Vondst een rol speelt, dan kan het handig zijn om de logtijd wel te vermelden. Houd in dat geval de notatie uu:mm aan. Vijf over twee ’s middags wordt dan 14:05.
Waarvoor dient de verificatiecode?
De verificatiecode is voor de cacheplaatser een middel om te controleren of de route is gelopen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij twee caches die gebruik maken van dezelfde container en hetzelfde logboek.
Moet ik altijd een verificatiecode toevoegen?
Nee, alleen als de cacheplaatser erom vraagt. Dit staat dan in de cachebeschrijving.
Is bij de verificatiecode de precieze bewoording belangrijk?
Nee, de code wordt niet automatisch verwerkt. De plaatser heeft de mogelijkheid om een overzicht van logs op te roepen waarbij de ingevoerde verificatiecodes kunnen worden gelezen.
Hoeveel tekst kan ik bij de verificatiecode invoeren?
Maak de tekst niet langer dan het invulvak.
Hoe voeg ik foto’s toe aan een log?
Maak eerst de log aan en sluit af met ‘Log vastleggen’. Onder de balk met deze tekst vindt u diverse mogelijkheden om foto’s toe te voegen. Het eenvoudigst is het om bij de log een nieuw (eigen) foto-album aan te maken. U kunt ter plekke de titel en de omschrijving veranderen (standaard is de albumtitel gelijk aan de cachenaam en de omschrijving gelijk aan de inleiding van de cachebeschrijving). Kies vervolgens ‘Nieuw album toevoegen’.
Er verschijnt een pagina waarop u een foto kunt selecteren d.m.v. bladeren op uw eigen computer. Ook de titel van de foto kunt u invoeren. Kies vervolgens voor ‘Foto uploaden’. Voor verdere foto’s volgt u telkens dezelfde procedure. Als bij een log foto’s zijn toegevoegd wordt dit automatisch onderaan de log vermeld.
Moet ik bij elke log een waardering geven?
Nee, een waardering geven is uw eigen keuze.
Wie kan de puntenwaardering zien die ik bij mijn log geef?
Uw eigen punten zijn niet te zien, alleen de gemiddelde puntenwaardering is zichtbaar. Kies op de pagina met de cachebeschrijving bovenaan voor ‘Interactieve pagina (log in)’. Tussen de beschrijving en de meest recente log vindt u de gemiddelde waardering voor de cache.
Kan ik de puntenwaardering zien die anderen bij hun log hebben gegeven?
Een persoonlijke puntenwaardering is niet te zien, alleen de gemiddelde waardering is zichtbaar. Kies op de pagina met de cachebeschrijving bovenaan voor ‘Interactieve pagina (log in)’. Tussen de beschrijving en de meest recente log vindt u de gemiddelde waardering voor de cache.
Hoe kan ik bij een oudere log zien welke waardering ik destijds gegeven heb?
Kies voor QClub > Uw account. Selecteer ‘Uw logjes’. Klik de log aan in de lijst. Het invulformulier met uw oorspronkelijke tekst en overige invoer verschijnt. Onderaan kunt u zien welke waardering u gegeven hebt. Sluit af met ‘Wijzigingen vastleggen’.
Meer informatie
Kan ik caches die ik in het verleden gevonden heb alsnog online loggen?
Verschillende QCaches staan ook op www.geocaching.com gepubliceerd, soms al veel langer dan bij QualityCaching. U kunt uw vondsten voor deze caches vanzelfsprekend ook op QC registreren. Kies dan als logdatum de datum waarop u de cache daadwerkelijk vond. U kunt uw log met knippen en plakken kopiëren naar QC of een nieuwe tekst schrijven.
Caches plaatsen

Welke voorwaarden worden er aan een QualityCache gesteld?
Een tocht van minimaal 1 km, door interessant gebied of naar een bijzondere locatie. In natuurgebieden geplaatst met toestemming van de grondeigenaar. De container biedt minimaal plaats aan een A6-logboek en potlood (dus geen micro- of nanocontainers). Pure puzzelcaches worden niet geaccepteerd.
Meer informatie
Heb ik toestemming van de grondeigenaar nodig om een QualityCache te plaatsen?
Ja, als de cache wordt geplaatst in een natuurgebied. Voor plaatsing buiten natuurgebieden geldt: voelt u zich ergens te gast (park, landgoed, attractie), vraag dan toestemming.
Meer informatie
Is er een handleiding voor het plaatsen van een cache?
Ja, zie QCaches > Richtlijnen voor het maken van een QualityCache. Hier staan de algemene uitgangspunten.
Via QCaches > Een nieuwe cache aanmelden! vindt u gedetailleerde informatie voor het aanmaken van de cachebeschrijving. In de kop van het aanmeldformulier vindt u links naar de toelichting bij het formulier en naar een ingevuld voorbeeld. U kunt deze informatie ook doorlezen als u niet direct een cache wilt maken. Klik dan onderaan het formulier op ‘Annuleren’.
Meer informatie
Mag ik een puzzel gebruiken in een QualityCache?
Cachen is wandelend navigeren door een mooie omgeving naar bijzondere locaties. Puzzels die te maken hebben met navigatietechnieken, de omgeving of de locaties zijn toegestaan. Puzzels omwille van de puzzel, zoals een sudoku die (eind)coördinaten oplevert, worden afgekeurd. Overleg bij twijfel met de keurmeester.
Waarvoor is de Aanvullende Informatie bedoeld?
De Aanvullende Informatie is bedoeld voor alles wat een cache interessanter kan maken, maar niet direct noodzakelijk is om de tocht tot een goed einde te brengen. Door informatie over bezienswaardigheden onderweg, of smaakmakende links, buiten de hoofdtekst te laten wordt de beschrijving niet onnodig (en onhanteerbaar) lang.
Hoe maak ik Aanvullende Informatie aan bij mijn cachebeschrijving?
Kies QClub > Uw account > Uw QualityCaches en selecteer uit de lijst de cache waarvoor u Aanvullende Informatie wilt aanmaken. U krijgt het scherm waarin u veranderingen in de beschrijving kunt invoeren. Kies onderaan voor ‘Wijzigingen opslaan’. Bovenaan de cachebeschrijving die vervolgens in beeld komt kiest u voor Áanvullende informatie bij deze cache’ en ‘Waypoint/wetenswaardigheid toevoegen’. U kunt nu tekst, een .gpx bestand, een afbeelding en/of url invoeren. Sluit af met ‘Waypoint vastleggen’.
Per cache kunnen meerdere hoofdstukken Aanvullende Informatie worden toegevoegd. Met een volgnummer geeft u aan in welke volgorde de hoofdstukken moeten staan.
Hoe kan ik een .gpx bestand aan de cachebeschrijving toevoegen?
Cachers kunnen uw .gpx bestand direct gebruiken als u het aanbiedt via de Aanvullende Informatie.
Hoe maak ik een .gpx bestand van de waypoints van mijn cache?
Voer de waypoints in in uw favoriete kaartprogramma en sla het bestand op als .gpx. Dit bestand kunt u vervolgens uploaden vaan QualityCaching.
Welke bestanden kan ik aanbieden als Aanvullende Informatie?
.gpx bestanden en foto’s (.jpg bestanden) kunnen rechtstreeks geüpload worden.
Links naar internetpagina’s met informatie, en plaatsen waar relevante bestanden staan (bijvoorbeeld .doc of .pdf bestanden, .mp3’s en video’s) kunnen ook een plaats vinden in de Aanvullende Informatie. Zulke bestanden kunt u om veiligheidsredenen niet uploaden.
 
Mag ik een cachebeschrijving op meerdere sites publiceren?
QC eist niet dat een cachebeschrijving exclusief bij QC staat. Kijk naar de voorwaarden bij andere cachingsites om te weten hoe men dit elders ziet. Bedenk wel dat een cache die op meerdere plaatsen gepubliceerd staat, ook dubbel onderhoud vraagt (up-to-date houden van cachebeschrijvingen enzovoorts).
Logs lezen

Hoe vind ik een overzicht van mijn eigen logs?
Kies voor QClub > Uw account. Selecteer ‘Uw logjes’. Als u in dit overzicht een log aanklikt, komt u op de pagina terecht waarop u de log kunt wijzigen.
Wilt u vanuit het overzicht uw logteksten slechts nalezen, kies dan QClub > Visitekaartjes. Zoek uw eigen visitekaartje en klik op ‘Profiel’. Kies tot slot in de linkerkolom ‘Logjes’. Aanklikken van een log levert u de logtekst met eventuele foto’s op.
Meer informatie
Hoe vind ik een overzicht van de meest recente logs?
De vijf laatste logs (op logdatum) vindt u op de Startpagina. Voor een uitgebreider overzicht kilkt u op de kop ‘Berichten uit ‘t veld’ die op de Startpagina boven de vijf laatste logs staat.
Meer informatie
Hoe vind ik een overzicht van alle logs voor een bepaalde cache?
Ga naar QCaches en vul in de linkerkolom bij ‘Zoek op (een deel van de) titel’ de naam van de bedoelde cache in. Kies ‘Zoek de cache’. Kies op de pagina met de cachebeschrijving bovenaan voor ‘Interactieve pagina (log in)’. Na de cachebeschrijving vindt u alle logs voor deze cache.
Meer informatie
Hoe vind ik een overzicht van alle logs van een bepaalde cacher?
Kies QClub > Visitekaartjes. Zoek het visitekaartje van de bedoelde cacher en klik op ‘profiel’. Kies tot slot in de linkerkolom ‘Logjes’. Aanklikken van een log levert u de logtekst met eventueel foto-album op.
Meer informatie
Hoe bekijk ik de foto’s bij een log?
Als u de bewuste log leest op de interactieve pagina met de cachebeschrijving (QCaches > Zoek op (een deel van de) titel > Interactieve pagina), staat onder de logtekst ‘Er is een fotoverslag van deze tocht’. Klik deze tekst aan en het foto-album verschijnt. In de linkerkolom kunt u losse foto’s aanklikken die vervolgens rechts in groter formaat getoond worden. Of u bekijkt alle foto’s door telkens boven de grote foto op ‘Volgende foto’ te klikken.
Als u de log hebt bereikt via de overzichtslijst van logs (Startpagina > Berichten uit ‘t veld), staat in de linkerkolom naarst de logtekst de inhoud van het bijbehorende foto-album al verkleind weergegeven. Door één van de foto’s aan te klikken wordt deze in de rechterkolom in groter formaat getoond.
Foto's

Wat is het verschil tussen een privé en een openbaar album?
In een privé album staan cachefoto’s die van meer persoonlijke aard zijn (bijvoorbeeld van familieleden die zijn meegegaan op cachetocht). Foto’s in een openbaar album zijn van algemene aard: landschappen, flora en fauna, bijzondere punten onderweg.
Openbare albums zijn voor anderen zichtbaar in het overzicht van foto-albums (via Startpagina > Recente foto-albums). Zij kunnen ook extra foto's aan een openbaar album toevoegen. Privé-albums kunnen door andere leden worden bekeken maar verschijnen niet in overzichten en kunnen niet door derden aangevuld worden.
Meer informatie
Hoe maak ik een nieuw foto-album aan bij een log?
Als u een log aangemaakt hebt kunt u na het vastleggen van de log op dezelfde pagina een nieuw foto-album aanmaken voor de foto’s die erbij horen. Sluit eerst de log af met ‘Log vastleggen’. Onder de balk met deze tekst vindt u diverse mogelijkheden om foto’s toe te voegen. Het eenvoudigst is het om bij de log een nieuw (eigen) foto-album aan te maken. U kunt ter plekke de titel en de omschrijving veranderen (standaard is de albumtitel gelijk aan de cachenaam en de omschrijving gelijk aan de inleiding van de cachebeschrijving). Kies vervolgens ‘Nieuw album toevoegen’. Een album dat op deze manier is aangemaakt, is standaard Privé.
Hoe maak ik een op zichzelf staand nieuw foto-album aan?
Kies op de Startpagina ‘Recente foto-albums’ en vervolgens ‘Album toevoegen’. U kunt zelf een titel aanmaken en aangeven of het album privé of openbaar moet worden. Klik tot slot op ‘Album toevoegen’.
Meer informatie
Hoe zet ik foto’s in een nieuw foto-album bij een log?
Als u na het schrijven van de log een bijbehorend foto-album hebt aangemaakt, wordt u daarna automatisch de mogelijkheid geboden om foto’s in het album te plaatsen. Er verschijnt een pagina waarop u een foto kunt selecteren d.m.v. bladeren op uw eigen computer. Ook de titel van de foto kunt u invoeren. Kies vervolgens voor ‘Foto uploaden’. Voor verdere foto’s volgt u telkens dezelfde procedure. Als bij een log foto’s zijn toegevoegd wordt dit automatisch onderaan de log vermeld.
Hoe zet ik foto’s in een bestaand foto-album van mezelf?
Ga naar QClub > Uw account en selecteer ‘Uw foto-albums’. In de rechterkolom verschijnt een lijst van albums die door u zijn aangemaakt. Kies het album waarin u foto’s wilt plaatsen.
Er verschijnt een pagina waarop u een foto kunt selecteren d.m.v. bladeren op uw eigen computer. Ook de titel van de foto kunt u invoeren. Kies vervolgens voor ‘Foto uploaden’. Voor verdere foto’s volgt u telkens dezelfde procedure.
Meer informatie
Hoe zet ik foto’s in een bestaand album van een andere cacher?
U kunt alleen foto’s plaatsen in openbare albums van anderen. Ga hiervoor naar Startpagina > Recente foto-albums. Kies uit de lijst die verschijnt het album waarin u foto’s wilt plaatsen.
Er verschijnt een pagina waarop u in de rechterkolom, onderaan een foto kunt selecteren d.m.v. bladeren op uw eigen computer. Ook de titel van de foto kunt u invoeren. Kies vervolgens voor ‘Foto uploaden’. Voor verdere foto’s volgt u telkens dezelfde procedure.
Meer informatie
Hoe hang ik een openbaar album aan mijn log?
Ga naar Startpagina > Recente foto-albums. Kies uit de lijst die verschijnt het album waarin u uw foto’s hebt geplaatst. Kijk in de titelbalk van de browser voor het albumnummer (XXX in Albumid=XXX) en noteer dit.
Ga via QClub > Uw account naar Uw logjes en selecteer de log waaraan u het album wilt hangen. Onderaan de invoerpagina in de rechterkolom is het mogelijk om een bestaand album aan de log toe te voegen. Vul het nummer XXX dat u eerder hebt gevonden in en klik op ‘Bestaand album toevoegen’.
Meer informatie
Hoe groot mag een foto zijn?
Maximaal 800 pixels breed. Maak het bestand niet te groot, dit geeft ergernis bij cachers met een trage internetverbinding.
Hoe kan ik een foto waarderen?
Klik op de foto in het album. Deze verschijnt vervolgens in groter formaat in de rechterkolom. Kies in de balk onder de foto het rapportcijfer uit (1 t/m 10) en kies tot slot voor ‘Waardeer deze foto met een rapportcijfer’.
Kan ik een overzicht krijgen van alle foto-albums die ik geplaatst heb?
Ga naar QClub > Uw account en klik op ‘Uw foto-albums’.
Meer informatie
Ranglijsten

Waarom staan niet alle leden in de ranglijsten?
Alleen de leden die op hun persoonlijke pagina (te bereiken via QClub > Uw account) de optie ‘Mijn prestaties zijn openbaar’ hebben aangevinkt worden in de ranglijsten vermeld.
Meer informatie
Hoe zorg ik ervoor dat ik in de ranglijsten sta?
Kies QClub > Uw account en vink de optie ‘Mijn prestaties zijn openbaar’ aan. Met ‘Gegevens vastleggen’ slaat u de wijziging op.
Meer informatie
Hoe zorg ik ervoor dat ik niet zichtbaar ben in de ranglijsten?
Na aanmelding staat een lid standaard niet in de ranglijsten. U hoeft dus niets extra’s te doen. Hebt u ooit aangegeven dat uw prestaties openbaar zijn en wilt u dat terugdraaien, ga dan naar QClub > Uw account en verwijder het vinkje voor ‘Mijn prestaties zijn openbaar’. Met ‘Gegevens vastleggen’ slaat u de wijzigingen op.
Hoe kan ik mijn eigen statistische gegevens inzien?
Ga naar QClub > Uw account. Rechts op de pagina staat onder uw persoonlijke gegevens een groen vak met daarin uw aantal gevonden caches, gewandelde kilometers enzovoorts. Ook als u niet in de openbare ranglijsten wilt voorkomen kunt u dus op uw persoonlijke pagina uw eigen cachecarrière volgen.
Meer informatie
Wat betekent PI eigenlijk?
PI is een afkorting van Prestatie-Index en is een maat voor uw veelzijdigheid op cachegebied. Allerlei factoren die te maken hebben met uw cacheprestaties hebben (meer of minder) invloed op de PI: de caches die u gevonden hebt, de caches die u geplaatst hebt en de kwaliteit van uw logs op internet. Door cachers te vergelijken middels hun PI wordt een eerlijker beeld verkregen dan wanneer een rangorde wordt opgesteld op grond van aantallen. Hierbij zijn immers degenen die al langer cachen in het voordeel.
Meer informatie
Hoe wordt PI berekend?
De precieze formule is niet openbaar. In het algemeen geldt dat zaken die meer moeite kosten, ook meer gewicht in de schaal leggen.Voorbeeld: hoe langer en ingewikkelder de cachetochten die u gemiddeld onderneemt zijn, des te hoger is uw deelscore voor gevonden caches.
Waarom is mijn PI veranderd?
Als u uw PI, bepaald vóór december 2008, vergelijkt met de huidige waarde is deze hoogstwaarschijnlijk veranderd – ook als u in deze periode geen QualityCaches heeft gevonden of geplaatst. Vanaf 28 november 2008 wordt namelijk een herziene formule voor PI gebruikt.
Waarom staat mijn PI op 0?
Om grote fluctuaties te voorkomen wordt de PI pas berekend vanaf uw tiende vondst. Daarvóór staat uw PI standaard op 0.
Het ledenbestand

Hoe vind ik een overzicht van alle leden?
Ga naar QClub > Ledenlijst of naar QClub > Visitekaartjes. De Ledenlijst is aangemaakt op volgorde van aanmelding. De nieuwste leden staan bovenaan. De lijst van Visitekaartjes is alfabetisch. Hierin kunt u bovendien zoeken op beginletter van het cachepseudoniem.
Meer informatie
Hoe vind ik de nieuwste leden?
Ga naar QClub > Ledenlijst. De nieuwste leden staan op de eerste pagina van de ledenlijst.
Meer informatie
Welke gegevens zien andere leden van mij?
Via QClub > Ledenlijst of QClub > Visitekaartjes is van ieder lid het cachepseudoniem en (indien aangemaakt) de avatar te zien. Van leden die hun prestaties openbaar hebben gemaakt is bovendien de cachecarrière te zien. Is ook de biografie aangemaakt en openbaar, dan is deze eveneens te lezen.
Op de pagina met persoonlijke gegevens van een lid kunnen via de linkerkolom overzichten worden opgeroepen van de logs, foto-albums en gevonden caches van dit lid.
Mailcontact

Hoe neem ik contact op met het QC-team?
Voor een algemeen bericht kunt u de QContact-knop gebruiken, of een e-mail sturen naar post@qualitycaching.com. Een persoonlijke mail naar een van de teamleden verstuurt u op dezelfde wijze als naar een willekeurig QC-lid (zie daar).
Meer informatie
Hoe neem ik contact op met een ander lid?
Ga via QClub naar Visitekaartjes. Zoek het cachepseudoniem van het lid waarnaar u een e-mail wilt versturen en kies voor ‘Profiel’. U komt dan terecht op de persoonlijke pagina van dit lid en kunt daarvandaan een mail sturen. U krijgt het e-mailadres waarnaar het bericht verstuurd wordt niet te zien.
Meer informatie
Kan ik een mail met bijlagen versturen?
Naar het QC-team kunt u via de QContact-knop een mail met bijlagen sturen als u op de QContact-pagina op de brievenbus klikt. Naar andere QC-leden kunt u via de QC-site geen mail met bijlagen sturen.
Meer informatie